пʼятницю, 28 січня 2022 р.

Пам'яті Героїв Крут

29 січня – пам’ятний день в історії України. Це одна із найтрагічніших сторінок в історії України. Молоді юнаки повстали проти більшовицьких загарбників під станцією Крути. У нерівному бою зійшлися дві сили: менша, але мужня і волелюбна, і більша — жорстока і кривава. Українські війська, які складалися зі студентів і учнів старших класів вступили в нерівний бій з більшовицькою Червоною Армією. В умовах відсутності української регулярної армії саме українській молоді довелося стати на захист Батьківщини. Трагічна доля спіткала більшість із них, але померли вони за Україну.
Бій під Крутами – став символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.
Героїчному подвигу київських студентів під Крутами присвячена виставка-реквієм в шкільній бібліотеці  " КРУТИ: НАША СЛАВА, НАША ІСТОРІЯ "

Серед представлених на виставці видань – книга «Крути, січень 1918 року», куди увійшли невідомі і маловідомі документи, свідчення, спогади учасників бою під Крутами. Зацікавлять читачів матеріали видань"Довідник з історії України", «Великий довідник школяра», Червінський В.І. «Історія України: Джерельний літопис»,      Петровський В. В. «Історія України:Неупереджений погляд:
Міфи. Факти. Коментарі.»  та ін.  Для УНР загиблі студенти одразу стали героями. Одним з перших написав вірша у 1918 році  "Пам'яті тридцяти" Павло Тичина."Понад все вони любили свій коханий край. Вмерли в Новім Заповіті з славою святих", - писав поет. В 1937 році Богдан-Ігор Антонич написав вірш "Крутянська пісня". В цих виданнях на основі спогадів учасників бою, роздумах сучасників осмислюється героїка подвигу юнаків України в ім’я своєї Вітчизни. Ми повинні знати історію, що вмита кров’ю і сльозами.
Документальний фільм КРУТИ 
Троє молодих хлопців, які не тримали зброї в руках, вирушають на вирішальний для країни бій, який закінчиться по-різному для кожного з них. Через 100 років випливають досі не відомі факти про подвиг під Крутами та відповідь на головне питання – що змусило юнаків з усіх усюд і зовсім різних прошарків йти добровольцями воювати за Україну?

Немає коментарів:

Дописати коментар