понеділок, 29 листопада 2021 р.

КОРИФЕЙ УКРАЇНСЬКОГО СЛОВА


Письменнику і активному культурно-громадському діячу Григорію Федоровичу Квітці-Основ'яненку 29 листопада виповнюється 243 роки від дня народження.
  Серед творців української літератури почесне місце належить Григорію Федоровичу Квітці-Основ'яненку. Григорій Квітка-Основ’яненко – перший класик художньої прози та соціально-побутової комедії в літературі. Як письменник, видавець, літературний критик і публіцист виступав в оборону художніх можливостей української літературної мови. У своїх творах він порушував питання про високоморальні та етичні якості людини, акцентував на особливостях національного характеру, специфіці мислення, вірувань, звичаях, побуту, на цінностях та ідеалах українців. Письменник створив цілу галерею національно колоритних персонажів українців і українок, утвердив цінність людини незалежно від її соціального походження, поставив слово на боротьбу із соціальним мороком. Найкращі твори Квітки-Основ'яненка одними з перших представляли українську літературу європейським читачам. За його творами знято фільми : "Сватання на Гончарівці", "Шельменко-денщик", а за мотивами повісті "Конотопська відьма" - кінокартину "Відьма". В кращих театрах, до сьогоднішнього дня, за творами митця ставляться спектаклі.
...Тебе люди поважають,
Добрий голос маєш;
Співай же їм, мій голубе...
Утни, батьку, щоб нехотя
На весь світ почули,
Що діялось в Україні...
Т. Г. Шевченко

 В шкільній бібліотеці виставка-перегляд про життя і творчість Григорія Квітки-Основ'яненка  "КОРИФЕЙ УКРАЇНСЬКОГО СЛОВА".
«Хто з нас, малоросіян, не плакав, читаючи цю чудову повість, цю просту, непримхливу драму, але драму, яка розворушить найзачерствілішу душу…» (О. Афанасьєв-Чужбинський).

Немає коментарів:

Дописати коментар