понеділок, 25 квітня 2016 р.

Чорнобиль не має минулого. Чорнобиль... Трагедія... Пам'ять...

     
 Герої чи жертви? Виклики минулого чи сьогодення? Зона відчуження чи полігон для досліджень? Тридцять років тому, наприкінці квітня 1986 року, близько двадцяти країн світу зафіксували підвищений радіаційний фон. Це сталося внаслідок катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, про яку ще ніхто не знав, але приховати яку було неможливо. Минуло три десятиліття, та роботу з ліквідації наслідків вибуху четвертого енергоблоку, який забрав життя і здоров’я тисяч людей, і досі не завершено…



Якою була Прип’ять і Чорнобиль та яким був Хрещатик у дні, коли тисячі людей різних професій відважно боролися із ворогом, що неминуче їх вбивав? Перші кадри із чорнобильської зони, зафільмовані тієї весни, стали документальними пам’ятками. Віддані своїй професії телеоператори знімали скрізь, куди могли прорватися, забуваючи про власне життя і здоров’я.
 Репортаж із Чорнобиля   Іллєш А.В., Пральников А.Є. Репортаж із Чорнобиля.– М.: Мысль, 1988.– 176 с.
Книга розповідає про аварію на 4-му енергоблоці ЧАЕС в кінці квітня 1986 р., про ліквідацію її наслідків. Журналісти були в числі перших відряджених газетою “Известия” протягом півроку працювали в зоні аварії.


Ядерный след    Ядерный след / В.С. Губарев, И. Камиока, И.К. Лаговский и др.; Сост. Г.Малкин.– М.: Энергоатомиздат, 1990.– 104 с.– (Пресс-клуб Советского комитета защиты мира; Ядерное общество СССР).
У книзі радянські і японські журналісти розповідають про розвиток ядерної енергетики, про аварії на Південному Уралі і в Чорнобилі, та про ліквідації їх наслідків, про вплив аварії на екологію. Вперше розповідається про уранову копальню та збагачувальний завод у м.Шевченко. Радянські журналісти розповідають про атомну промисловість Японії.



Діти Чорнобиля.   Гуцало Є. Діти Чорнобиля.– К.: Соняшник, 1995.– 104 с
Трагедія Чорнобиля – основний зміст цієї книги. „Україна після атомної катастрофи 1986 р. стала скорботною чорнобильською матір’ю для українського народу, і весь світ живої природи став її невинною жертвою”. Книга „Діти Чорнобиля” – це правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв – уже після Чорнобиля.



Мужність і біль Чорнобиля: Повість-хроніка: Поеми. ВіршіМужність і біль Чорнобиля: Повість-хроніка: Поеми. Вірші.– К.: Молодь, 1988.– 144с.
Ця книга є даниною пам’яті загиблих, виявом палкої вдячності всім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні Чорнобильської АЕС. Містить повість А. Трегубова „Приборкувачі вогню”, вірші Д. Павличко, Б. Олійника, І. Драча та інших присвячені тим, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні Чорнобильської АЕС.

Ю.Щербак
"Причины и последствия. Чернобыль"  http://pripyat-city....nload.php?id=83 

Немає коментарів:

Дописати коментар