середу, 1 грудня 2021 р.

СНІД – ЧУМА ХХІ СТОЛІТТЯ

СНІД – не вирок, а хвороба, яка вимагає пожиттєвого лікування. Сьогодні в центрі уваги світової спільноти хвороба, що розвивається на пізніх стадіях ВІЛ-інфекції, коли людський організм вже дуже ослаблений. Від моменту зараження ВІЛ-інфекцією до вираження симптомів СНІДу може пройти понад 10 років.

Статистика. На початок 2020 року в Україні живуть з ВІЛ 251 168 людей. Протягом 10 місяців 2020 року зареєстровано 13 277 нових випадків інфікування ВІЛ, що на 0,5% більше в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року.
Симптоми ВІЛ. Через 6-8 тижнів після зараження ВІЛ у третини інфікованих розвивається гостра ВІЛ-інфекція, яка протікає у формі лихоманки зі слабкістю, підвищенням температури, болях в суглобах як при ГРВІ, у інших – цей період проходить непомітно.

Після закінчення гострої стадії ВІЛ-інфекції розвивається безсимптомний період, який триває 8-10-12 років: людина відчуває себе здоровою, веде звичайний спосіб життя, але періодично збільшуються лімфовузли, часто з’являються простудні захворювання. На пізніх стадіях з’являється погане самопочуття, схуднення, слабкість, стомлюваність, може з’явитися герпетична інфекція (насамперед оперізуючий герпес), грибкові ураження шкіри і слизових оболонок, активується або первинно розвивається туберкульоз.

Як запобігти інфікуванню ВІЛ.
Серед шляхів передачі в Україні найбільш поширені гетеросексуальний (71%), тобто через незахищені статеві контакти з представниками протилежної статі, та парентеральний (26%) – ін’єкційний, через кров, пошкодження шкіри та інші біологічні рідини.
ВІЛ не передається при поцілунку, кашлю, чханні, рукостисканні, через посуд, одяг, телефон чи їжу. Тварини та комахи вірус не переносять.


Виявити ВІЛ
-інфекцію можна лише за допомогою спеціального аналізу крові. Процедура тестування — абсолютно безоплатна і швидка. Результат експрестесту на ВІЛ буде готовий уже за 15 хвилин: до 5 хвилин — підготовка й забір крові з пальця, 10 — очікування результату. Щоб пройти тестування на ВІЛ зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта, до кабінету «Довіра» або до громадських організацій, що займаються боротьбою з ВІЛ/СНІДом.Вилікувати ВІЛ повністю наразі неможливо. Але сучасна антиретровірусна терапія гарантує повноцінне та здорове життя усім людям, що мають ВІЛ. Цей вид лікування необхідно приймати пожиттєво, не перериваючи, дотримуючись часу та дозування препаратів, що пригнічують розмноження ВІЛ в організмі та відновлюють функції імунної системи. Згодом кількість ВІЛ-інфекції в організмі зменшується настільки, що навіть тестування не виявляє вірусу. Якщо такий рівень вірусу зберігатиметься 6 місяців, то людина не зможе заразити інших.

Більше:  ВІЛ/СНІД

Немає коментарів:

Дописати коментар